חסימת וריד ברשתית

October 1, 2021
facebookwhatsapp
linkedin
חסימת וריד ברשתית
Shutterstock :םולצ
חסימת וריד ברשתית מופיעה לרוב בחולים מבוגרים הסובלים מיתר לחץ דם. לעיתים נדירות יותר המחלה יכולה להיגרם ממחלות דלקתיות או מבעיות במערכת קרישת הדם. חסימת וריד ברשתית מהווה את הסיבה השניה (לאחר פגיעה מסכרת) בשכיחותה למחלת כלי דם ברשתית.  שכיחות המחלה עולה עם הגיל וכעת קיים שיעור של כ-16 מיליון אנשים בעולם הסובלים ממנה. מאחר וחסימת וריד ברשתית בדרך כלל קשורה לגורמים חוץ-עיניים כגון לחץ דם גבוה או נטיה לקרישיות יתר, יהיה צורך להשלים ברור אצל רופא משפחה .

אילו צורות יש למחלה?

חסימה בוריד המרכזי (central retinal vein occlusion)
חסימה בסעיף ורידי (branch retinal vein occlusion).

בשתי הצורות של חסימת וריד ברשתית, הפגיעה העיקרית הינה עיבוי של המקולה - מרכז הראיה, במיעוט המקרים התפתחות כלי דם פתולוגיים בתגובה לחוסר אספקת חמצן לרשתית. כלי דם לא תקינים מסכנים את העין ועלולים לגרום לסיבוכים עיניים נוספים (עליית לחץ תוך עיני ופגיעה משמעותית בראיה).  גילוי מוקדם וטיפול בכלי הדם הפתולוגים חיוני.

למה יש אובדן ראיה?

חסימת וריד ברשתית גורמת לדליפת נוזל דרך דופן כלי הדם החסום ולהצטברות נוזלים ברשתית ובמרכז הראיה.  אזור הרשתית בו התרחש האירוע מאבד חלק מיכולת התפקוד בשל פגיעה בחימצון ובתהליכים המטבוליים. חסימה של וריד היקפי יכולה להיות בלתי מורגשת והמטופל יהיה ללא תסמינים. חסימת וריד באזור המקולה (מרכז הראיה) לרוב גורמת לפגיעה מוחשית בראיה המרכזית. כמו כן, חסימה מלאה של הוריד המרכזי תגרום לפגיעה נרחבת ברשתית.

שיטות טיפול

נכון להיום אין דרך לפתוח מחדש וריד שנחסם. קיים תהליך החלמה טבעי , במהלכו הוריד יכול להיפתח מחדש או שמתפתחים לידו כלי דם אשר מסוגלים לנקז את האזור החסום. הטיפולים הקיימים מכוונים לטפל בסיבוכי המחלה שגורמים לירידה בראיה כגון הבצקת במרכז הראיה או התפתחות של כלי דם לא תקינים ברשתית. הטיפול מתבצע בהזרקת תרופות מקבוצת שונות (אנטי-VEGF או סטרואידים) לחלל הזגוגית ולעיתים טיפול בלייזר, מטרתם הפחתת הבצקת במרכז הראיה ,טיפול בצמיחת כלי דם לא תקינים. טיפולים אלו מצילים חולים רבים מאובדן ראיה. 


צור קשר

רוצים להתייעץ עם ד״ר גל-אור ?
השאירו פרטים ונתקשר אליכם בהקדם

close
gal-or logo
תודה, ההודעה שלכם נשלחה בהצלחה
ניצור אתכם קשר בקרוב
linkedinfacebook
:עקוב אחרי
אופס! משהו השתבש בזמן הגשת הטופס
בדוק את השדות ונסה שוב.